Peti dan u U. S. Space&Rocket Center

Danas smo na žalost morali da biramo radionice. Radionice između robotike i korišćenja origamija u matematici. Naravno, ja sam izabrala robotiku i programiranje Sphero Sparks. Neverovatno zanimljiva radionica na kojoj smo se igrali robotićima u obliku sfere. Upravljali smo ih mobilnim telefonima, menjali boju, trkali se među sobom. Puno zabave i ŽELIM KOMPLET za moju učionicu.

Radionica robotika

Nakon višečasovnog igranja, dali su nam zadatak, dovesti svog robota na istraživačku stanicu. Podloga je postavljena, i morali smo da postavimo svoju Sphero Sparks na određeno mesto u roku od par sekundi.
Neverovatne ideje za učionicu, gde učenici mogu biti stavljeni u realne situacije koje moraju da reše veoma brzo.

Posle ove radionice išli smo na simulaciju misije ISS-a, gde je bilo potrebno uraditi zamenu članova posade. Na ovoj misiji sam bila u kontroli misije. Osećaj da ste deo kontrole leta je neverovatan, pratiti kako posada reaguje tokom leta, kako radi na svemirskoj stanici. Koliko različitih podataka moraš da pratiš,…… Kao što Susan reče, ipak smo mi za svemirske turiste, a ne za astronaute. 🙂

Nakon ne baš uspešne misije, članovi posade nisu uspeli da zatvore vrate od kapsule, imali smo radionicu na kojoj smo pravili letelicu kojom će se posada zajedno sa roverom prizemljiti na površinu Marsa i vozilo – rover kojim će se posada (jaje) kretati po površini „crvene planete“. Ovu radionicu držali su naši neverovatni HESA Ambasadori.

Tim Columbus je podejen na dva dela, svaki deo tima je morao da uradi jedan deo, vozilo za sletanje ili rover. Mogli smo da komuniciramo samo preko jedne osobe. Materijali koji su nam bili dostupni su kartoni, gumice, silk, slamčice, konac određene duđine, papirne maramice,… Ono što je bilo zanimljivo da se pored izgradnje vozila moralo voditi računa i o troškovima proizvodnje istih. Morali smo da vodimo evidenciju o tome koliko smo materijala potrošili.

Tim je uspeo da završi svoj zadatak. Jaje koje smo spustili je naprslo, ali važno je da smo videli gde je bio problem u našem rešenju. Kao što rekoše, na greškama se uči. OK je grešiti.

Po uspešno završenoj radionici videli smo sjajan film „The Beautiful Earth“ predstavljen IMAX bioskopu. Sat vremena neverovatne predstave o životu astronauta na svemirskoj stanici i njihovom viđenju naše planete. Platno u obliku sfere, gde imaš osećaj da si u centru priče…
A, nakon projekcije bilo je vreme da se prošetamo po površini Meseca. 🙂 Simulirali smo šetnju po Mesecu koristeći 1 / 6th Graviti Chair. Koristeći ovu mašinu na trenutak sam se osećala kao da hodam po površini Meseca kao Amstrong i Oldvin….. Neverovatno, zabavno iskustvo!

A onda još jedan izbor, učiti detaljnije o elektronici ili se baviti istraživanjem egzoplaneta. Nije mi žao što nije bilo mesta na radionici o elektronici, prvi put u životu sam naučila kako se proverava da li je na nekoj planeti moguć život ili ne. Odlična radionica gde smo kroz različite eksperimente uspeli da ispitamo postojanje života.

Poslednjeg dana sam bila izabrana da u grupi od 15tak nastavnika procenjujem nastavni plan i program njihovog novog programa u cilju promovisanja STEm predmeta.

Kakva je bila čast. Nastavnici smo, ali u ulozi učenika, komentarisali smo koncept materijala kojima će učenici učiti neke osnovne zakone fizike. Moja gupa je ispitivala Bernulijev zakon. Bez ikakavih formula, kako je dobro objašnjeno zašto avion leti. Jednostavan ekperiment kojim učenici mogu jasno da zaključe zašto avion ostaje u vazuhu. Koristi se samo papir savijen kao avionsko krilo i čašica deterdženta pomoću koje pravimo mehuriće koje usmeravamo na krilo….

Na kraju dana smo imali predavanje Homer Hickman-a, koji je napisao Rocket Boys, na osnovu čije knjige je snimljen istoimeni film. Homer je pričao svoje prvo iskustvo u lansiranju raketa i svom životu, čitajući delove iz svoje knjige. Dobili smo potpisanu kopiju njegove knjige.

A na kraju dana, vreme za diplomiranje na Space Academy-i. Izlaziš na binu, prozovu te, a Den značku sa imenom okrene i postavi kako treba. Dobila sam i letačku značku. 🙂

I, još jedno iznenađenje, tim Columbus (Go Columbus!) je osvojio i komandantovu značku za uspešno obavljene sve aktivnosti tokom naše obuke. Bili smo kao tim bolji od sedam ostalih timova.

I za kraj, jedan od govornika na svečanoj dodeli je rekao: „Zapamtite da nikada više nećete proći kroz ovakvo putovanje sami sada kada ste HESA diplomci. Mi više nismo stranci, već proširena porodica nastavnika i prijatelja koji ćemo deliti svoja znanja do kraja života.“

I na kraju oproštajna žurka

I na kraju ove priče, radujem se što ću moći da pratim svakog od mojih novih prijatelja i hvala Honeywell što sam postala deo njihove porodice i što sam upoznala toliko neverovatnih ljudi koji samnom nesebično dele svoja iskustva, znanja,…. hvala vam što sam deo neverovatnog Space Camp tima nastavnika.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s