Ученичко предузетништво

По први пут, ове године Прва крагујевачка гимназија је учествовала на такмичењу Ученичких компанија, у организацији Достигнућа младих у Србији (Junior Achievement Serbia) која је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide.

На Регуионалном такмичењу које је одржано у Крагујевцу, 30. марта, водила сам као ментор две Ученичке компаније, LegoBats и LegoBuzz.

Слика. Регионално такмичење у Крагујевцу

LegoBats је ученичка компанија која се бави развојем и производњом уређаја за слепе и слабовиде особе, ради њиховог лакшег кретања у околини. Коришћењем информационе технологије, компанија жели да помогне особима са оштећеним видом да се без употребе садашњих помагала (штапа, дресираних животиња) крећу самостално. Компанију чини пет чланица: Миона Марковић (I9), Моника Миливојевић (VIIсм), Нађа Лазаревић (Iсм), Дуња Милановић (Iсм), Теодора Ђукућ (Iсм).

1

Слика. Тим LegoBats

Компанија LegoBuzz има четири члана и то Јовану Малишић (Iси), Јану Марковић (Iсм), Немању Миловановића (Iсм) и Милицу Томић (Iсм). Ова ученичка компанија се бави развојем и производњом рамова за кошнице, који сваку кошницу претварају у Smart Bee Box кошницy. Коришћењем информационе технологије, желе да помогну пчеларима. Кошница је јединствено решење за различите врсте проблема. Та кошница има улогу да обавештава  пчелара о тренутном стању његове пчелиње заједнице. Путем различитих сензора она треба да скупља податке и преко интернета их шаље пчелару.

Иновативном и квалитетном бизнис идејом, компанија LegoBuzz је успела да освоји треће место и квалификује се на Национално такмичење ученичких компанија које ће се одржати у Београду у периоду од 15. и 16. маја.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s