Шта је робот?

Робот је машина коју је направио човек да би радила оно што је научена. Постоје интилигентни роботи који могу да прате дешавања у својој околини и да на основу њих раде баш оно што су програмирани да треба.

Да би био способан да ради сложене послове робот треба да има вештачку памет (као што је мозак код људи и животиња), чула којима региструје дешавања у околини (као што је чуло слуха или вида животиња), делове који се покрећу и покрећу алате и самог робота (као што су руке и ноге код животиња) и извор енергије који напаја све ове делове.

Роботи су данас још увек електромеханички – механичке делове од метала и пластике покрећу електрични делови, а мозак робота је мали компјутер који је и сам електрични склоп. Данас се појављују и нанороботи који су микроскопске машине за које не можемо рећи да су механичке јер делују на молекуларном нивоу. У будућности ће роботи можда бити од крви и меса као ми, иако их није створила природа већ човек да испуњавају одређене задатке.

Први роботи су направљени седамдесетих година XX века, били су прости и била им је потребна асистенција човека у раду зато што нису имали вештачка чула. Вештачка чула робота зову се сензори.

Осамдесетих година XX века појавила се друга генерација робота која је имала сензоре и компјутерску интилигенцију, а данас су роботи у својој трећој фази развоја, много напреднији и сложенији него што су били на почетку развоја ове гране технике.

Наука која се бави развојем робота зове се роботика и читава једна грана технике се бави производњом робота који имају све ширу примену у индустрији и свакодневном животу људи.  У развоју робота људи су често имитирали природу. Облик руке за неке индустријске роботе једноставна је копија руке човека – ови роботи имају један зглоб који може да се савија као лакат, имају још један зглоб који баш као чланак човекове руке може да се креће и савија у свим правцима, а део који хвата предмет је у облику шаке са једним или више „прстију“ .

Велики сан човека је да направи робота који ће по изгледу и начину рада сличити човеку – андроида. Креација савршеног робота, који изгледа као човек (андроид) или је чак сложенији и моћнији од човека (киборг), је једна од честих тема научне фантастике.

Научна фантастика се бави и моралним аспектима креације робота који треба да служи ћовеку а има високу интилигенцију и осећаје, те има потребу да буде признат као равноправно или вољено биће, или може да постане непријатељ човеку у борби за своју независност и сопствене интересе.

 

Материјале у којима се говори детаљније о томе шта су роботи и како се они програмирају, можете преузети кликом на овај линк.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s