Међународна конференција о роботици

У оквиру прославе Дана града Крагујевца, 05.05.2011. године у Политехничкој школи организована је Међународна конференција на тему примене савремене технологије, роботике и мехатронике у средњим и основним школама.

Ова конференција је наставак двогодишње жеље наставника Катарине Вељковић и Драгане Вучићевић, да такмичења у роботици прерасте у регионално такмичење, на коме ће учествовати и ученици основних школа.

Циљ конференције је популаризација науке и савремене технологије. Посебна пажња је посвеђена размени искустава наставника из Србије и Русије о развоју и примени роботике и мехатронику у наставном процесу ових земаља.

На овој конференцији предавачи су били уважени гости из Русије:

  • Панов Јуриј Петрович, директор Московског регионалног центра за роботику и
  • Максим Васиљевич, председник Руског организационог комитета Светске олимпијаде у роботици.

Ученицима и наставницима наше школе је презентован начин како се роботика развија у Русији.

Одржано је такође предавање о организовању различитих регионалних такмичења из роботике, као и Олимпијаде у роботици. Предавачи су нам демонстрирали на Лего роботима програме који су обавезни део сваког такмичења, као и правила којих се свака екипа од по максимално два члана мора придржавати.

Поред презентације такмичења, предавачи су одржали и предавање о образовном систему Русије, почев од најранијег узраста до факултета. Након ових предавања, започета је дискусија о сличностима и разликама између два образовна система. Ученике и наставнике је интересовало и како економски развој Русије утиче на образовни систем, као и како успевају да добију финансијску помоћ за организовање такмичења у роботици.

Резултат конференције је оснивање Регионалног центра за роботику и мехатронику у Политехничкој школи за средње и основне школе, као и успостављање сарадње са Универзитетом Ломаносовим у циљу стицања нових вештина и знања из области роботике и мехатронике, размене наставника и ученика и учествовање на међународним такмичењима из датих области.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s