Нацртај робота – креирај свог робота

Конкурс НАЦРТАЈ БУДУЋНОСТ – КРЕИРАЈ СВОГ РОБОТА има за циљ промовисање године индустрије и нових смерова, техничар за роботику и техничар мехатронике у Политехничкој школи.
Основни концепт конкурса је базиран на томе да ученици крагујевачких школа почну да размишљају о будућности, о томе како је виде, шта могу да очекују. Њихов задатак је био да осмисле креативна, нестандардна решења цртањем, скицирањем, моделирањем робота, које ће помагати у обављању свакодневних послова.

Од ученика се тражило да креирају сопственог робота, који ће људима помагати у свакодневним пословима, а који може бити било ког облика, величине, или форме.

Право учешћа на конкурс имали су ученици основних и средњих школа из Крагујевца. На конкурс је пристигло 56 радова.

Од свих пристиглих радова, чланови жирија су одабрали три рада која су освојила награде:

  • прву награду, МП4 плаyер, освојио је ученик Основне школе „Јован Поповић“,  Алекса Живковић
  • другу награду, веб камеру, освојила је ученица Основне школе „Јован Поповић“, Ксенија Митровић
  • трећу награду, МП3 плаyер, освојила је ученица Основне школе „Јован Поповић“, Милена Андрић

У ревијалном делу ове манифестације одржано је такмичење у роботици, где су ученици могли да се такмиче у брзинском склапању робота, управљању Лего роботом и у програмирању и симулацији робота у Microsoft Robotics Studio-у.

У првом делу, мерила се брзина ученика у склапању робота и његовом покретању. У овом делу учествовали су и гости из Електро-саобраћајне школе Никола Тесла из Краљева.

У другом делу, ученици су демонстрирали на које све начине могу да управљају различитим облицима Лего робота (облик човека, шкорпиона, и возила са хватаљкама).

А у трећем делу ученици тречег разреда Политехничке школе су се такмичили у програмирању различитих врста робота у Мицрософт Роботицс Студио-у и тестирању датих апликација – програма за робота у симулираном окружењу.

У промовисању роботике и мехатронике, осим ученика Политехничке школе и њихових пријатеља из Краљева, ову манифестацију су подржали и Рачунарски факултет из Београда, Мицрософт, Машински факултет из Крагујевца, Завод за унапређење васпитања и образовања.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s