О аутору

Од ове године (2015. год) почела сам да радим у Првој крагујевачкој гимназији, као наставник рачунарства и информатике. Све до 9. септембра предавала сам рачунарство и програмирање,математику и нумеричку математику у Политехничкој школи у Крагујевцу.

Завршила сам Природно – математички факултет у Крагујевцу смер рачунарство и информатика.

Када сам почела да предајем програмирање приметила сам да је градиво прилично сложено и апстрактно за ученике трећег разреда средње школе и као такво њима не интереснтно.

cas2

Како бих то променила, коришћењем Microsoft Robotics Studio и LEGO NXT робота увела сам наставну тему (десетак часова) на којој су ученици кроз игру и тимски рад на практичан начин примељивали стечена знања из програмирања. Ученици су креирали једноставан роботски програм у Microsoft Robotics Studio-у и тестирали извршавање креираног програма на LEGO NXT робота.

Циљ је био да се ученици активно укључе у наставни процес и пруже наставнику могућност да више допринесе индивидуалном развоју ученика.

IzlozbaVCT 002Захваљујући овако одржаним часовима учествовала сам на такмичењу иновативних наставника Innovative Teachers Forum 2007 одржаном у Паризу 29 до 30. марта 2007. године и освојила I награду за садржај наставног часа Програмирање LEGO NXT робота у Microsoft Robotics Studio-у.

Освајање првог места ми је дало могућност да учествујем и на Светском такмичењу иновативних наставника Worldwide Innovative Teachers Forum 2007 у Хелсинкију, Финска од 27. до 31. октобра 2007 године.

Helsinki 134

Захвајујући овој награди била сам један од аутора образовног материјала о програмирању LEGO Mindstorms® NXT робота у Microsoft Robotics Studio 1.0 под називом Програмирање робота Microsoft Robotics Studio, скрипта се може погледати на интернет сајту:

http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/materijali/programiranje_robota.mspx

Учествовала сам на многим семинарима и конференцијама као предавач на тему компјутерско управљање LEGO NXT роботом уз помоћ Microsoft Robotics Studio (огледни час), како у земљи тако и у иностранству.

1619478_816719065021807_504922381_n

Осим програмирања и роботике моја интересовања су окренута и према томе како технологија може да помогне особама са посебним потребама, па сам један од аутора прилагођеног образовног материјала за децу са посебним потребама под називом Рачунари у настави за децу са посебним потренбама, скрипта се може преузети са интернет странице:

http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/materijali/za_decu_sa_posebnim_potrebama.mspx

2014. године мој рад је освојио прво место на такмичењу „Let’s move teaching process to the limelight!“ са радом „Team for the 21st century“. http://www.ods-contests.eu/the-ods-contest/meet-ods-contest-winners/

Као члан трочлане екипе Треће место у конкуренцији средњих школа на тему „Виртуелна школа каријерног вођења“ на конкурсу “Креативна школа 2012./13.”

IMG_0649

Као члан трочлане екипе освојила прво место на конкурсу “Креативна школа 2007/08.” у конкуренцији средњих школа, на темом ”Филозофија Ренеа Декарта”.

IMG_0026

Оно што ми је у овом тренутку важно је да сам Senior Expert за развој курикулума и наставних материјала за стручне предмете у ИКТ на нивоима ново 1, ново 2 и ново 3 за  Malta College of Arts, Science & Technology у периоду од август 2013. до јануара 2015. године.

2014. године сам била организатор и реализатор републичког такмичења у програмирању робота.

20150508_122947

Поред организације са још четири наставника из Србије задужена сам и за писање правила такмичења.

У марту 2014. године била сам организатор Хакатона, на тему креирања андроид апликација за управљање Лего роботима. Линк: http://www.youtube.com/watch?v=c1h5vACfWws&feature=share.

Осим ове манифестације која је ангажовала ученике Политехничке школе, била сам организатор и реализатор низа манифестација које су биле увршћене у прославу дана града, и то: Ревије примењене науке и технике у мају 2013. године,  Међународне конференције на тему примене савремене технологије, роботике и мехатронике у средњим и основним школама у мају 2011. године.

DSC_8654

Такође, била сам организатор конкурса за ученике основних и средњих школа “Нацртај будућност креирај свог робота” у 2009. години, као и конкурса за ученике основних и средњих школа “Виртуелни водич кроз музеј Стара ливница” у 2008. години http://www.freewebs.com/konkurstopolivnica/. Обе ове манифестације биле су укључене у званичан програм прославе Дана града Крагујевца и подржане како од локалних предузећа, тако и од Microsofta, Рачунарског факултета из Београда, ЗУОВ-а

Једна мени драга награда је и Ђурђевданска награда (награда града Крагујевца) коју сам добила заједно са својим колегама за ваннаставне активности ученика за 2009. годину.

30629_1476355552275_1335308092_31282984_4819070_n

Додатна знања и вештине о програмирању стекла сам на великом броју PIL-ових курсева, као и на Oracle-овим Институтима најпре у Бечу у август 2009. године, где сам стекла Certificate of Completion ORACLE Academy for professional development Database Design and programming with SQL, а затим и у Прагу у август, 2010. године где сам стекла Certificate of Completion ORACLE Academy for professional development Database Programming with PL/SQL.

Оно што је важно за мој професионални развој јесте и то да сам аутор и реализатор два акредитована семинара за школску 2009/2010., 2010/2011., 2012/2013. и 2013/2014 годину: „Прилагођавање опција рачунарских програма за рад деце са посебним потребама“, и „Визуелно програмирање и примена – програмирање робота”.

Аутор брошура за наставнике и ученике за Office 365 систем (2013): http://aka.ms/365ucenik http://aka.ms/365nastavnik

Аутор неколико блогова (hot topics) на PIL мрежи: http://www.pil-network.com/HotTopics/project-based-learning, у 2013.

Креирани дигитални образовни материјали за ПИЛ часопис: https://www.youtube.com/user/KatarinaVeljkovic76/videos?shelf_id=1&view=0&sort=dd

Модератор на електронским курсевима у организацији Microsoft ПИЛ програма и Електронског факултета у Нишу (од 2008 – 2013).

Аутор електронских чланака у оквиру Microsoft програма „Партнер у учењу“, часопис можете преузети са сајта: http://casopis.spaces.live.com. (oд новембра 2009. до јуна 2011. године)

Један од аутора сајта http://www.klikdoznanja.edu.rs.

Администратор школског сајта: http://www.politehnickakg.kg.edu.rs/

Осим роботике и програмирања пре две године сам заронила у виртуелни свет у коме желим заједно са колегиницом Југославом Лулић да развијем просторе на којима ће други наставници моћи да истражују и развијају објекте за учење и размењују искуства са другима.

Своја знања и искуства желим да поделим са свим наставницима који то желе и који су спремни за изазове доживотног учења. Воли да ради са младима, да истражујем, учим, путујем све у циљу стицања нових знања.

Advertisements

One thought on “О аутору

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s